Nyutdannet og jobbsøkende - en håpløs situasjon!

 

Jeg ble ferdig med min bachelorgrad i reiselivsledelse i mai 2016 og har i snart ett år søkt på relevante jobber for min utdanning - uten hell. Kontormedarbeider, økonomimedarbeider, salgs-og innkjøpsmedarbeider, turistvert er bare noen av stillingene jeg har søkt på. Med min utdannelse har jeg et bredt utvalg av jobber som er relevante, men til nå har det ikke hjulpet i det hele tatt. Gang på gang har jeg fått beskjed om at jeg har relevant kompetanse, men ikke erfaring, og at de heller har gått for noen som innehar den erfaringen de er ute etter. Men hvordan skal vi nyutdannede få denne erfaringen, om alle bedrifter krever at man skal ha erfaring? Det er en evig ond sirkel og det provoserer meg så til de grader! 

Jeg skal være så ærlig å si at jeg aldri trodde det skulle bli noe problem å skaffe seg jobb etter endt utdanning. Jeg startet å søke på jobber mens jeg skrev bacheloroppgaven min og tenkte at jeg hadde god nok tid i massevis. Der tok jeg jammen meg feil! Det ene avslaget kom etter det andre, med beskjed om at de hadde gått for noen med erfaring. Alltid den samme beskjeden.

Etterhvert gjør dette noe med deg! Du sitter som ung, nyutdannet, stolt av hva du har oppnådd og klar for å endelig komme seg ut i arbeidslivet, men for hvert avslag blir motivasjonen mindre og mindre. Og på det punktet jeg er nå føles det på grensen til håpløst.

Jeg er likevel en av de heldige som har en deltidsjobb mens jeg søker på relevante jobber. Jeg er vikar på en matbutikk og jeg stortrives med fantastiske ansatte. Jeg er utrolig takknemlig for å få beholde denne jobben, da jeg vet med meg selv at dette hadde vært enda hardere om jeg ikke hadde hatt en jobb å gå til. Likevel ønsker jeg å jobbe innenfor det jeg har utdannet meg som, og få erfaring og fast arbeid i "mitt" yrke.

Hva er det egentlig som skal lønne seg? Vi får høre hele livet at utdanning er viktig og vi må ha en god utdanning for å komme oss opp og fram i livet, men hva sitter jeg igjen med etter å ha gjort det som "forventes" fra meg av samfunnet? Et studielån på over 200 000 kroner som skal betales ned og ingen fast inntekt. 

Jeg forstår at det er ekstra vanskelig å få jobb som nyutdannet nå når arbeidsmarkedet i Norge er så dårlig. Jeg mener likevel at erfaring ikke bør stille så sterkt som den gjør nå. I mine øyne trenger ikke erfaring ha noe å si. Nyutdannede kan gjøre en vel så bra jobb som en med mange års erfaring. De med lang erfaring har gjerne sin egen måte å gjøre ting på som de har gjort i mange år, og som sjef kan dette være vanskelig å endre på. Velger man den nyutdannede har man en person uten andre erfaringer som kan formes akkurat slik sjefen ønsker. 

Jeg føler at vi nyutdannede ikke får en sjanse til å vise hva vi kan. Av egne erfaringer opplever jeg at bedriftene ikke tar sjansen på oss, de "safer" heller med voksne som har vært flere tiår i arbeidslivet. Jeg sier ikke at de ikke er flinke, mest sannsynlig er de det, men jeg mener at arbeidslivet har bruk for oss nyutdannede! Vi tenker annerledes, vi tenker nyskapende og vi har MYE å bidra med. Vær så snill å la oss bevise det!

Jeg håper så mange som mulig får lese dette innlegget! Arbeidsgivere, daglige ledere, butikkeiere - jo flere, jo bedre! Jeg ønsker at næringslivet skal heie oss fram! At de skal kjempe om å ansette oss nyutdannede - at de skal klare å se på oss som en investering i framtiden. Ikke bare en i bunka av avslag fordi vi manglet relevant erfaring til stillingen. Jeg kan love deg at vi nyutdannede ikke ønsker å gå rundt arbeidsledig. Gi oss en sjanse til å vise at vi kan! 

  

 

- Christine 

13 kommentarer

homeofbente

19.03.2017 kl.22:29

Hei. Trist å lese, men dessverre virkeligheten! Har selv ei datter som endte i samme situasjon. Ny utdannet sosionom uten erfaring! Hun var null verdt, men oppe i alt det håpløse gjorde hun som deg! Jeg er helt sikker på at slike som deg, som står på og finner andre løsninger så lenge blir sett etterhvert:-)

christineaa

19.03.2017 kl.22:36

homeofbente: Trist at det skal være slik. Tusen takk :)

Mia

20.03.2017 kl.01:29

Åh, kjenner meg så igjen i dette. Jeg ble ferdig utdannet i 2015 og søkte på flere titalls stillinger. Fikk et par jobbintervjuer, men fikk høre det samme som deg: jeg har kompetansen, men ikke erfaringen. For min del så tenkte jeg "Javel, da får jeg skaffe meg denne erfaringen på en alternativ måte, da." og jeg gikk til NAV og sa at jeg ville at de skulle skaffe meg praksisplass. Det gjorde de, og nå har jeg jobbet der siden november 2015 og er i prosessen med å få fast jobb der, samt at jeg i tillegg har skaffet meg 1.5 år med erfaring. :)

christineaa

20.03.2017 kl.10:11

Mia: Så trist at det skal være slik. Kjempelurt - Godt at det har ordnet seg for deg :)

20.03.2017 kl.09:34

Utrolig dumt at det er slik det er... jeg er helt enig i det du sier og håper virkelig at det snur snart. En plass må man jo starte. Og hvordan kan man få erfaring uten jobb og om man får avslag på avslag? ... årh, kjenner jeg blir irritert!

Krysser fingrene for deg, håper du snart får deg en jobb i ditt yrke! Lykke til :)

christineaa

20.03.2017 kl.10:12

Anonym: Ja det er utrolig provoserende! Tusen takk :)

maria

20.03.2017 kl.10:49

Det er jo trist å lese slike innlegg, men dessverre virkeligheten! Og jeg kjenner meg så igjen i dette. Håper du snart får deg en jobb

christineaa

20.03.2017 kl.10:56

maria: Ja dessverre er dette blitt virkeligheten nå. Håper det snart kan bli bedre!

20.03.2017 kl.11:35

Jeg sitter i samme situasjon, har fagbrev og bachelor i økonomi. Heldigvis har jeg jobbet mens jeg studerte og har 100% stilling som kantinemedarbeider mens jeg søker.. Bedre enn ingenting :)

christineaa

20.03.2017 kl.11:55

Anonym: Ja, det viktigste er å være i arbeid. Vi er heldige som har en jobb mens vi søker, hadde vært ekstra vanskelig uten! Lykke til med jobbsøking :)

20.03.2017 kl.17:13

Kva utdanning er det du har og kva jobbar er det du søker på? Søker du i eit lite geografisk område eller er du meir fleksibel?

Eg har noko erfaring med å tilsette folk.

Generelt er eg tilbøyeleg til å tilsette både nyutdanna og kandidatar med erfaring. Det viktigaste er personlege eigenskapar. Noko erfaring bør du uansett ha, eg ser på kva du har gjort ved sia av studia. Har du ikkje hatt ein deltidsjobb, eller i alle fall sommarjobb, so ville eg aldri teke sjansen på tilsetjing. Har du vist initiativ til å få deg ein deltidsjobb tidlegare so betyr det meir for meg enn at du har gode karakterar.

christineaa

20.03.2017 kl.17:17

Anonym: Hei! Jeg har nå oppdatert innlegget mitt der jeg har skrevet litt om utdanningen min. Jeg søker på jobber i Rogaland, og Vest-Agder da jeg bygger hus og ikke har mulighet til å flytte. Jeg har hatt ulike sommerjobber siden jeg var 16 år, og har hatt deltidsjobb under studiene - denne jobben er jeg også vikar i nå, mens jeg søker på relevante jobber :)

Christine

20.03.2017 kl.17:42

Anonym: Hei! Jeg har nå oppdatert innlegget mitt der jeg har skrevet litt om utdanningen min. Jeg søker på jobber i Rogaland, og Vest-Agder da jeg bygger hus og ikke har mulighet til å flytte. Jeg har hatt ulike sommerjobber siden jeg var 16 år, og har hatt deltidsjobb under studiene - denne jobben er jeg også vikar i nå, mens jeg søker på relevante jobber :)

Skriv en ny kommentar

christineaa

christineaa

22, Sokndal

Kategorier

Arkiv

hits